Den store madtærte-guide 2019:

– Tærtebunden, tærtefyldet, æggemassen, osten, bagetiden og meget mere.

Tærter og tærtefyld kan varieres i det uendelige. Men helt overordnet findes der 2 primære typer af tærter:

Madtærter og desserttærter.

Tærter - til mad eller dessert

Sidstnævnte kan igen varieres i frugttærter, bærtærter, nøddetærter og tærter med chokolade og sukker i alle mulige afskygninger. Eller slet og ret tærter, som faktisk også er en kage. Dem koncentrerer vi os IKKE om her.

Denne artikel handler udelukkende om tærter som madtærter. Men der er mere end rigeligt at tage fat i, da madtærter også kan laves på mange forskellige måder. Denne guide blev meget længere end først antaget. Der var simpelthen så mange ting der dukkede op undervejs, som bare skulle med i madtærte-guiden.

Først kigger vi rigtig grundigt på tærtefyldet, herunder osten, og derefter tager vi fat på de andre elementer, som eksempelvis æggemasse til tærte, bagning osv.

Madtærter

Madtærter er blevet mere og mere udbredt i de danske hjem. Mange danskere serverer madtærter til fester, højtider og andre festlige lejligheder. Madtærter passer perfekt på en buffet til en fest, da de kan forberedes på forhånd. Det er også oplagt, med en lækker tærte til frokost. Men langt de fleste danskere serverer de lækre tærter til aftensmad med en form for tilbehør til.

Madtærter flankeres ofte af en grøn salat. Vi vil klart anbefale at servere en olie-eddike-dressing (vinaigrette) til salaten, da madtærter tit kan mangle syrlighed. Denne lækre squashtærte er med citron, så det er en anden mulighed, hvis man vil tilsætte et syrligt pift.

Lækker fyld til madtærte

I dette blogindlæg er formålet at skabe overblik og inspirere jer læsere. Ved at lave en grundig oplisting af mulighederne, kan læseren nemmere skabe nye kulinariske oplevelser.

Redaktøren var nemlig selv forvirret, da han dykkede ned i madtærtens univers. Vi har derfor haft gang i den store research, og undersøgt hvilke tærter, mere specifikt madtærter, som danskerne især hungrer efter.

Så hvis man leder efter en ‘normal’ madtærte med masser af variationsmuligheder, er man havnet det helt rigtige sted.

Tærtefyld

Helt overordnet er konklusionen, at både kød/fisk og grøntsager indgår som tærtefyld i langt de fleste tærter. Derudover indeholder alle madtærter naturligvis en tærtebund og en æggemasse (og ost) til at binde fyldet sammen. Se mere nedenfor i afsnittene ‘Tærtedej – vejen til en lækker tærtebund’ og ‘Æggemasse til tærte’.

Vi skal et spadestik dybere endnu, men inden da en lille specificering.

Tærte → madtærte → navngivning af tærte

Navnet på madtærter er et stort virvar. Navnet kan være koncentreret om en enkelt primær indgrediens, som i særlig grad karakteriserer tærten. Eksempelvis porretærte, tærte med skinke eller tærte med gedeost.

Men som nævnt ovenfor, er der oftest en kombination af både grøntsager og kød i madtærterne. Vi har forsøgt at navigere i kaos og fundet de mest populære tærter på baggrund af én enkelt ingrediens.

De 3 grøntsager som tærten tager navn efter (eks. porretærte), har vi parret med de mest populære øvrige ingredienser. De mest populære ‘grøntsagstærter’ (mere om det emne senere), er sjovt nok også de mest populære i kombination med andre ingredienser.

Porrer til porretærte, lækre tærter med porrer

Således er der 3 forskellige ‘grøntsager-navngiver-tærte-kategorier’. Under hver kategori er der oplistet 5 populære kombinationer. Det samme gælder kødtærterne. Det lyder måske indviklet, men det er meget simpelt. Se nedenfor.

Når det gælder kødtærterne, er det i højere grad kombinationerne, der har været styrende. Bacon er en meget vigtig ingrediens i kombination med andre, men ikke alene. Vi spiser med andre ord ikke ‘bacon-tærte’. Men rigtig mange er tossede med bacon sammen med andre ting, som de primære ingredienser.

Vi har derudover valgt at lave en separat kategori med tærte med fisk og tærter med ost. Fordi fisk er sundt og fordi vi elsker ost.

Grøntsagstærter – en fællesbetegnelse eller en konkret tærte?

Er der kød i en grøntsagstærte?

NEJ – en grøntsagstærte er KUN med grøntsager (og æggemasse).

Men er der så kød i en broccolitærte? Broccoli er jo en grøntsag og derfor en ‘grøntsags-tærte’.

JA – det kan der faktisk sagtens være.

Broccoli til broccolitærte, lækre tærter med broccoli

Problemet er som skitseret ovenfor, at en grøntsagstærte er 2 ting. Den er en specifik tærte kun med grøntsager. Men den er også en fællesbetegnelse for en række tærter, hvor én enkelt grøntsag er den primære ingrediens.

Den specifikke grøntsagstærte

Leder man efter grøntsagstærter uden kød, er der flere muligheder:

  • Man kan søge efter grøntsagstærter.
  • Man kan søge efter vegetartærter.
  • Man kan søge efter specifikke tærter, som eksempelvis en spinattærte, og simpelthen udelade kødet, hvis der indgår kød i opskriften.

‘Rene’ grøntsagstærter er der ikke så mange af. Men med et stigende antal flexitarer kommer der helt sikkert nye spændende kombinationer fremover.

Sunde madtærter

Der er også mange der leder efter ‘sunde madtærter’. Om det betyder tærter uden kød, vil vi lade være usagt. En sund madtærte kan også have noget med tærtebunden at gøre. Se mere længere nede på siden i afsnittet ‘tærtedej – vejen til en lækker tærtebund’.

Grøntsagstærterne som fællesbetegnelse

En broccolitærte indgår under fællesbetegnelsen ‘grøntsagstærter’. Det gør den sammen med de øvrige tærter, som er navngivet udfra en enkelt grøntsag.

For nemheds skyld beholder vi navnet ‘grøntsagstærte’ som fællesbetegnelse i denne artikel. Men det betyder altså IKKE at den er kødfri.

Tærter med en blanding af grøntsager og kød er der 1000 forskellige variationer af.

Nogen af de allermest udbredte grøntsagstærter med specifikke grøntsager er:

  1. Porretærter
  2. Broccolitærter
  3. Spinattærter

spinatblade til lækker spinattærte, tærter med spinat

Det er altså ‘grønne’ grøntsager, der har magten på de 3 mest gængse ‘grøntsagstærter’. Lad os se nærmere på hvilke ingredienser de især flankeres af.

Porretærte + de 5 mest populære kombinationer

Spinattærte + de 5 mest populære kombinationer

  • Spinattærte med laks
  • Spinattærte med feta
  • Spinattærte med kylling
  • Spinattærte med hytteost
  • Spinattærte med laks og feta

Broccolitærte + de 5 mest populære kombinationer

Alle disse tre grøntsager kan bruges på flere måder i en madtærte. De kan naturligvis alle bruges rå. De kan alle sauteres kort på en pande, inden de indgår som tærtefyldet. Derudover kan både broccoli og porrer blancheres i lidt kogende vand i få minutter.

Hvis man bruger frossen spinat er det vigtigt at dræne det for vand. Tø spinaten op i køleskabet natten over. Hæld det i en si, og tryk så meget vand ud som muligt, inden det bruges som tærtefyld.

Genopvarmning af spinat

Mange kender husrådet om at spinat (og persille) ikke må genopvarmes. Lad os se lidt nærmere på det.

Det er korrekt, at der kan være en lille risiko forbundet med spinat og persille. Men hvis man kender mekanismerne bag, kan man imødegå de risici. Det handler både om rengøring, nedkøling, genopvarming og PYNT.

Risikoen skyldes de jordbakterier der sidder på de brede blade, som kendetegner eksempelvis spinat og ja, bredbladet persille. Spinat og bredbladet persille skal derfor skylles grundigt for jord inden brug. Så det første man kan gøre er:

  • Vask bladene godt og grundigt.

Derudover er det meget vigtigt at gøre følgende efter måltidet:

  • Køl retten korrekt ned efter tilberedning/servering.

Læs mere om korrekt nedkøling af madrester.

Risikoen skyldes, at jordbakterierne på bladene kan omdanne nitrat til nitrit. Det sker når madrester nedkøles for langsomt efter tilberedningen, eller hvis madresterne opbevares for varmt.

Derudover sker det i særdeleshed ved genpovarmning, hvor omdannelsen fra nitrat til nitrit øges. Nitrit i store mængder kan være farligt, især for helt små børn.

Det meste af faren elimineres dog, hvis de bredbladede grøntsager tilberedes som en del af retten. I en spinattærte tilberedes spinaten jo som en del af tærten. Så hvis spinat og persille allerede er varmet op ‘i retten’, så er helbredsrisikoen ved genopvarming også minimal.

I de mængder, som børn normalt spiser spinat, er der heller ikke farer forbundet ved genopvarmning, er konklussionen ifølge Leif Skibsted, der er professor i Fødevarekemi.

Hvis man derimod laver ekspempelvis æggekage eller Beouf Stroganoff og serverer retten med frisk bredbladet persille på toppen, skal man være opmærksom. Hvis man genopvarmer madresterne efterfølgende med ‘pynten’ på, så øges omdannelsen af nitrit betragteligt. Det er denne type genopvarmning, man især skal passe på med.

  • Genopvarm IKKE madrester, hvor den ‘bredbladede’ pynt nu indgår som en integreret del af retten.

Ifølge professoren er det altså i høj grad en myte, at spinat ikke må genopvarmes. Men husk det med pynten der pludselig opvarmes.

Andre populære grøntsagstærter

Derudover er mange også vilde med:

  • Løgtærte
  • Tomattærte
  • Kartoffeltærte
  • Squashtærte

De sidste  4 må du selv dykke mere ned i. Dog kan du her finde vores bud på en meget lækker tærte opskrift med squash, gedeost og citron.

Tærter med kød

Som nævnt i introduktionen, er der også mange tærter, der er navngivet udfra den primære kødtype. Dog undtaget vores national-kødkrydderi; bacon.

Bacon til en lækker tærte med bacon

Men bacon indgår i så mange kombinationer, så derfor følte vi, at det var påkrævet at tage det med.

Nogen af de allermest populære tærter med kød er:

  1. Tærter med kylling
  2. Tærter med skinke
  3. Tærter med bacon

Husk at du nedenfor kan finde en separat kategori med fisk i tærte.

Tærte med kylling + de 5 mest populære kombinationer

Tærte med skinke + de 5 mest populære kombinationer

  • Porretærte med skinke
  • Broccolitærte med skinke
  • Porretærte med skinke og bacon
  • Tærte med spinat og skinke
  • Tærte med hytteost og skinke

Tærte med bacon + de 5 mest populære kombinationer

  • Tærte med porre og bacon
  • Tærte med kylling og bacon
  • Løgtærte med bacon
  • Tærte med broccoli og bacon
  • Porretærte med skinke og bacon

Derudover er tærte med oksekød/oksekødstærte også en meget populær madtærte. De mest populære kombinationer med oksekød er:

  • Tærte med oksekød og grøntsager (!?)
  • Tærte med oksekød og feta
  • Tærte med oksekød og bacon

Det er åbenbart ligegyldigt hvilke grøntsager. Bare der er kød på – masser af kødsmulder! Nej, der er faktisk nogle grøntsager, der er mere populære end andre:

  • Tærte med oksekød og porre
  • Tærte med oksekød og spinat

Porre og spinat – ingen overraskelser der.

Tærte med fisk

Tærter med fisk kan anses for at være en del af kategorien tærter med kød. Men vi synes den fortjener sin egen oversigt.

Konklusionen er dog at fisk og tærte ikke kombineres så ofte. Når man ser bort fra laks.

frisk laks til laksetærte

Laks er uden sammenligning den fisk/det skaldyr som hyppigst kommes på en madtærte. Lad os se nærmere på kombinationerne.

Laksetærte + de 5 mest populære kombinationer

  • Laksetærte med spinat
  • Laksetærte med hytteost
  • Tærte med laks og broccolli
  • Laksetærte med spinat og feta
  • Laksetærte med porrer

Tærte med laks er altså klart det mest populære. Igen er det de velkendte grøntsager der indgår som det øvrige fyld. Hvis du vil prøve en variation med fisk og skaldyr, er en tærte med rejer også lækkert.

Tærter med ost

Sidst men ikke mindst – vores favorit-kategori – tærter med ost. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at hytteost indgår som en af de mest udbredte ‘oste’, hvis man har læst artiklen.

Men heldigvis er der også andre dejlige oste, som passer genialt på tærter. Her har vi valgt kun at lave 3 typer, da der simpelthen ikke er en klar top 5.

Ost er en naturlig ingrediens eller topping på mange madtærter. For vores top 3 nedenfor er det en ingrediens og en smagsgiver. Hvad angår hytteost er det oftest pisket sammen med æggene.  Hvis man bruger revet ost, fungerer det også iblandet æggemassen. Se også afsnittet ‘Æggemasse til tærte – hvad skal tilsættes?’.

Tærte med ost + de 3 mest populære kombinationer

Gedeost er visuelt flot på madtærter

Følg linket ovenfor og find vores samling af tærter med gedeost. Vi har blandt andet en lækker tærte med spinat og gedeost.

Madtærter med gedeost er fremragende af flere grunde. Det smager godt. Den pikante gedeost giver et godt modspil til de ferske ingredienser. Det er visuelt flot med ringene på toppen af en tærte. Gedeost flyder nemlig ikke ud, så hvis man skærer osten i skiver, bevares de fine ringe efter bagning i ovnen.

Sidst på denne top 3 er tærter med feta. Feta passer især godt sammen med spinat og laks. Der er mange opskrifter med tærter med feta, men reelt er langt de fleste nok lavet med salatost (dansk feta).

Det var alt om fyldet. Måske fyldestgørende – hvis der mangler noget om fyldet, så nævn det gerne i kommentarfeltet.

For at komme helt i mål med denne madtærte-guide, skal der nu kigges nærmere på tærtedejen, æggemasse til tærte og bagetiden.

Tærtedej – vejen til en lækker tærtebund

En af de vigtigste ting, når man skal igang med en tærte-opskrift, er tærtebunden.

Der er rigtig mange der selv laver tærtedejen. Det er nemt og hurtigt at lave en tærtedej til en madtærtebund. Opskriften er simpel, da der ikke skal ret mange ting i. Derudover er det ingredienser, som de fleste altid har i køkkenet.

En nem tærtedejs-opskrift består af hovedingredienserne; vand, salt, mel (flere meltyper) og smør (margerine). Man kan godt lave en tærtedej uden smør, men der skal lidt fedtstof i, for at den ikke bliver tør. En ‘sund’ tærtedej med olie i stedet for smør er en alternativ mulighed.

Der er også nogen tærte-opskrifter, hvor tærtedejen indeholder æg. Enten 1 helt æg eller bare 1 æggeblomme.

Endelig kan man lave en tærtedej med bagepulver, hvis man ønsker at bunden skal hæve lidt op (se afsnittet ‘Blindbagning’)

Tærte med butterdej

Tærte med butterdejMan kan selvfølgelig lave en tærte med butterdej. En tærte med butterdej er sprød og lækker – men også lidt fed. Buttedej består jo af ret store mængder smør.

Det kommer som udgangspunkt an på fyldet, om butterdej er den bedste løsning som tærtebund. Det er en smagssag.

Butterdej kan købes alle steder både fra køl og frost, så de færreste laver butterdej selv.

Butterdej har den store fordel at den også fungerer godt ovenpå en madtærte. Ofte i form af et flettet butterdejsnet, som giver sprødhed på toppen af tærten.

Det er også en god måde at undgå madspild. Det butterdej der er tilovers, når tærtefadet er beklædt, kan rulles ud til et net og placeres på toppen af tærten.

Husk altid at prikke en butterdejsbund med en gaffel, hvis den skal forbages. Hvis den ikke prikkes, svulmer den voldsomt op. Det er en fejl, som de fleste kun laver én gang.

Grovtærtebund

I de fleste gængse tærtebunds-opskrifter bruges der en hjemmelavet (grov-)tærtebund. I den indgår der ca. 2/3 hvedemel og 1/3 fuldkkornsmel. Men det kan man selvfølgelig variere afhængig af hvordan man foretreækker sin grovtærtebund.

Man kan også lave en tærtedej uden fuldkornsmel, men med ren hvedemel. En fuldkornsmel smager af mere og passer efter redaktørens mening super godt i madtærtebunden. Opskrifter på tærtebund med grahamsmel er det mest normale, men en tærtebund med havregryn eller andre grove meltyper (hvedeklid) kan også sagtens fungere.

Tærtebundsopskrift

  • 2 spsk (koldt) vand
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl. hvedemel
  • 1 dl. grahamsmel
  • 100 g. smør/margarine

Denne opskrift passer til et ‘normalt’ tærtefad med en diameter på 24 cm.

Hvis tærtebunden skal gøres lidt mere ‘lækker’, kan man tilføre ekstra smør. I alt 125 g. kan sagtens inddæmmes i tærtedejen. Længere op er redaktøren aldrig gået. 150 g. – så bliver det vulgært!

Sprød tærtebund – opskriften på succes med tærtedej

Der er nogle få ting man skal være opmærksom på, når man laver en tærtedej. Her er grund-trinene for en god tærtedej:

  • Bland først de ‘tørre’ ingredienser i en skål (hvedemel, fuldkornsmel og salt).
  • Tilsæt små klumper af koldt smør. Bland det sammen til det minder om grov rasp.
  • Saml dejen HURTIGT indtil dejen er ensartet med lidt vand eller evt. et æg.
  • En tærtedej skal IKKE æltes. Hvis den æltes trækker dejen sig sammen, og det giver mindre sprødhed.
  • Stil dejen i køleskabet. En tærtedej har godt af at hvile 30-60 min.
  • Rul den ud på et meldækket bord eller mellem 2 stykker bagepapir.
  • Fordel dejen i et smurt tærtefad, også op langs siderne og fjern den overskydende dej.
  • En tærtebund skal prikkes med en gaffel (15-20 prik) for at undgå buler under forbagningen.

Læs mere om bagning i afsnittet ‘Tærte – bagetid og tilberedning’ nedenfor.

Den mest fyldestgørede vejledning redaktøren har fundet om tærtedej er hos Gyldendal. Læs mere her.

Alternative tærtebunde

De fleste har vel efterhånden stiftet bekendtskab med en pizza med bund af blomkål eller broccoli. Hvis ikke, kan du her finde en lækker pizza med broccollibund.

Men man kan faktisk også godt lave en tærtebund af blomkål. Det er sandt – det kan man. Det samme gælder med broccoli. Og sikkert andre grove grøntsager, som bibeholder struktur uden at afgive væde når de blendes.

Man kan også bruge (chia-)frø og nødder i de nye alternative tærtebunde. Blandt andet kan man lave en tærtebund med mandelmel.

Æggemasse til tærte – hvad skal tilsættes?

Den vigtigste ingrediens i en æggemasse til tærte er åbenlys. Æggene, ofte 3 til en normal tærteform, skal selvfølgelig piskes godt sammen. Æg kan variere meget i størrelse, så måske 4, hvis de er små. Det er helt fint at piske det sammen med et piskeris eller en gaffel. Man behøver ikke finde elpiskeren frem.

Æggemasse til tærte, madtærter med æg

Derudover er der næsten altid mælk eller fløde i æggemassen til tærte. Fløde gør det naturligvis mere cremet og lækkert. Mælk er den sundere løsning som fungerer fint til hverdag.

Hvis du er laktoseintolerant, kan en æggemasse til tærte uden mælk også godt fungere. Laktosefri mælk og fløde findes efterhånden i alle dagligvarebutikker, som man selvfølgelig også kan eksperimentere med.

Udover mælk/fløde skal æggemassen altid krydres med salt og peber.

Nu kommer variationsmulighederne – for man behøver naturligvis ikke stoppe her.

Æggemasse til tærte med ost

Som tidligere nævnt smager det godt at tilsætte ost i æggemassen til madtærter. Ost i tærte er lækkert. Hytteost er meget almindeligt, og det smager også bare helt vildt godt. Bland det sammen med æggemassen.

Derudover blander de fleste revet ost i æggemassen til madtærter. En god cheddar eller revet mozzarella er blandt de mest oplagte.

Ofte vil revet ost ende som et låg på en tærte. Selve æggemassen ryger bare hurtigere ud af skålen, selvom man har blandet æg, revet ost og de andre ingredienser godt sammen. Osten havner derfor øverst på tærten. Hvis man foretrækker tærte uden et låg af ost, kan man fordele den revne ost sammen med fyldet inden man forsigtigt tilsætter æggemassen.

Fetaost/dansk salatost fungerer også godt, hvis det smuldres i æggemassen. Derudover kan man eksperimentere med tærter med gedeost, ricotta, mascarpone, gorgonzola og smøreost. Ja, og glem ikke parmesan – det var lige ved at ske!

Æggemasse til tærte uden ost

Ost er lækkert, men man kan også sagtens lave en lækker æggemasse til tærte uden ost.

Pisk eksempelvis lidt creme fraiche i, det giver et pift, især hvis man bruger den ‘normale’ med 18 % fedt. Man kan også tilsætte andre mælkeprodukter i æggemassen til tærte, som eksempelvis kvark eller ymer.

Derudover kan man naturligvis krydre æggemassen til en tærte på mange måder.

Der er utroligt mange opskrifter med friskrevet muskatnød i æggemassen. Så det er selvfølgelig meget oplagt at prøve det. Ellers er paprika og lidt chili andre krydderier som kan være lækkert.

Presset hvidløg fungerer godt i visse kombinationer, især sammen med oksekød, bacon og kylling.

En af mine personlige favoritter på tærter er nødder. De kan evt. tilsætter i æggemassen. Rist dem først og lad dem køle af et par minutter. Især mandler og pinjekerner er populært – og ultra lækkert i madtærter.

Sidst men ikke mindst kan man tilsætte friske krydderurter. Frisk basilikum, timian, oregano, rosmarin, salvie, purløg eller persille er nogle af de ting man især kan overveje.

Tærte – bagetid og tilberedning

En tærtes bagetid varierer naturligvis lidt og afhængigt af fyldet. Men en god tommelfingerregel er, at:

  • En tærtes bagetid – i alt 35-45 min.

En tærtes bagetid deles typisk op i 2 etaper:

  • Forbagning af tærtebunden – ca. 10 min.
  • Bagning af tærte med fyld – ca. 30 min.

Bemærk at en tærte med butterdej skal bages i kortere tid. Oftest 10 min. forbagning, efterfulgt af 20-25 bagning med fyld. Se mere nedenfor.

Forbagning af tærtebund

Forbagningen af tærtebunden er typisk på 10-15 min.

Forbag en grovtærtebund midt i ovnen ved 180 °C (varmluft) eller 200 °C (almindelig ovn). Se en tabel til omregning mellem varmluft og almindelig ovn.

En butterdejsbund kan med fordel forbages ved lidt højere temperatur (gælder kun forbagningen). Forbag butterdejsbunden ved ca. 220 °C (almindelig ovn) i 10 min på nederste rille . HUSK at prikke butterdejen med en gaffel, ellers svulmer den voldsomt op.

Forbagningen er især velegnet, hvis der er meget vædde i fyldet, som kan trænge ned i tærtebunden, hvis hele tærten bages på én gang.

Inden forbagningen prikkes tærtebunden med en gaffel, for at undgå buler under bagning.

Blindbagning

En anden mulighed er blindbagning. Ved blindbagning lægger man et stykke bagepapir over tærtebunden og fylder en håndfuld linser eller bønner ovenpå. Det er et alternativ til at bevare bunden flad og undgå buler.

Bagning af tærte med fyld

Hvis bunden er forbagt, er bagetiden af en tærte med fyld ca. 30 min. Bag din tærte i ovnen ved 180 °C (varmluft) eller 200 °C (almindelig ovn) som tommelfingerregel. Se en tabel til omregning mellem varmluft og almindelig ovn.

Hvis tærtebunden ikke er forbagt, er bagetiden som angivet ovenfor ca. 40 min.

lækker madtærte

Bemærk at der kan være forskel i en tærtes bagetid, afhængig af tærtefadet/tærteformen. Hvis man bruger et keramisk tærtefad, kan bagetiden være 5-10 minutter mere. Det skyldes at det keramiske tærtefad leder varmen dårligere end eksempelvis et tærtefad i stål (med løs bund).

Vi har ikke kunnet finde et entydigt svar på, om en tærte bliver bedst når den bages i en varmluftsovn eller i en almindelig ovn. Men husk at justere temperaturen afhængig af om man bruger den ene eller anden ovn-type.

Konklusionen er at begge ovntyper fungerer fint til bagning af tærte. Hvis man vil lære mere om ovnens funktioner og anvendelsesmulligheder, så har Politiken lavet en god artikel om det. Find den her.

Hold øje med tærten. Nogen grøntsager tager hurtigere farve og generelt er ovne forskellige. Hvis tærten bliver mørk før den er gennembagt kan man dække tærten med sølvpapir.

Hvis man bruger revet ost på tærten, kan det med fordel tilsættes ca. 10 minutter før tærten er færdig. Så undgår man at osten ‘overbages’ og bliver et brunt sejt låg. Det er samtidig en god måde at få en naturlig mellemtid på tærten.

Opvarmning af tærte i ovn

Tærterester er lækkert. Man kan sagtens spise kolde rester af gårsdagens tærte direkte fra køleskabet. Men foretrækker man at den er varm, kan man opvarme tærten i ovnen.

Gen-opvarmning af tærte i ovn fungerer bedst på lidt lavere temperaturer end selve bagningen. Opvarm i 15-20 min ved 150 °C (normal ovn) eller 135 °C (varmluft). Se afsnittet øverst om spinat, og hvad man skal være opmærksom på i afsnittet ‘Om spinat og genopvarmning’.

Nedfrysning af tærte

En tærte kan altid fryses ned, hvis den er færdigbagt. Tø tærten op i køleskabet.

Hvis den er klargjort men ikke bagt, er der lidt flere ting, man skal være opmærksom på.

Nogle madvarer bør nemlig ikke fryses ned. Det anbefales at man ikke nedfryser fødevarer med et højt indhold af vand, fedt eller fløde.

Ikke fordi de bliver fordærvede, men fordi de kan ændre udseende. Det gælder eksempelvis fløde, hytteost, ricotta og meget vandholdige grøntsager.

Verdens bedste madtærte

Du er nu klar til at bage verdens bedste madtærte! Der er mange der påstår at de laver ‘verdens bedste tærte’, men hvem har egentlig patent på den titel?

Ovenfor har vi forsøgt at give dig redskaberne og den information der skal til, for at du kan bage netop din version af verdens bedste madtærte. Det har vi gjort ved at kigge på alle tærtens bestanddele:Verdens bedste madtærte

  • Fyldet (herunder typer af grøntsager, kød, fisk og ost)
  • Tærtedejen
  • Æggemassen
  • Bagningen

Der er masser af variationsmuligheder med fyldet. Men 2 gode bud på verdens bedste tærte udfra de kombinationer som folk oftest søger på er:

LAKSETÆRTE MED SPINAT

Den her fra Frk. Kræsen er lækker.

PORRETÆRTE MED BACON

Bastabum’s er et godt sted at starte.

REDAKTØRENS FAVORIT

Squashtærte med gedeost og citron.

God fornøjelse med bagningen af ‘verdens bedste madtærte’!

Vi vil gerne gøre denne guide endnu bedre, så konstruktive kommentarer modtages med kyshånd.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.