varmluft eller almindelig ovn

Er du i tvivl om hvordan du omregner/justerer grader mellem en almindelig ovn og en varmluftsovn?

HOP TIL TABEL


I mange opskrifter er det ikke opgivet om det er en varmluftsovn eller en almindelig ovn der er benyttet.

Her på gedeosten.dk vil vi bestræbe os på at angive hvilken type ovn retterne i opskrifts-sektionen er tilberedt i.

Først og fremmest er det dog vigtigt at huske at alle ovne er forskellige. Når man laver mad i en ovn man ikke kender, er det klogt at holde ekstra øje med tiden.

Hvis man ikke kan huske hvad 200 °C varmluft omregnes til i en almindelig ovn, så find hjælp herunder. Der er stor forskel på om man hæver eller sænker temperaturen.

Forskellen mellem almindelig ovn og vamluft har især stor betydning, når det er de højere temperaturer.

Se eksempelvis en lækker opskrift på galette med bacon og rødbeder herunder (galette er en rustik tærte med dejen bukket indover).

Galette opskrift med bacon, rødbeder og gedeost
Galette med bacon, rødbeder og gedeost

Forskellen på varmluft eller almindelig ovn

Hovedreglen er at ovn-termostaten skal indstilles ca. 10 % lavere i en varmluftsovn end i en almindelig ovn. Det skyldes at luftcirkulationen i en varmluftsovn naturligt skaber mere varme, og derfor kan du sætte temperaturen lidt ned.

Hvis en bagetemperatur eksempelvis er angivet til 200 °C i en almindelig ovn, så skal termostaten indstilles på 180 °C i en varmluftsovn. Se tabellen nedenfor.

Bagetiden skal som udgangspunkt være den samme, om man benytter varmluft eller almindelig ovn, hvis man husker at justere termostaten.

Se også blogindlægget gedeost i ovn.

Hvad er almindelig ovn?

For at undgå forvirring, så er en almindelig ovn (konventionel ovn) en ovn med over-under-varme. Det er oftest markeret med en lille streg øverst og nederst i en firkant.

Til sammenligning er varmlufts-symbolet en vifte med 3 arme i en firkant, som symboliser at luften cirkuleres. Dette symbol er nogen gange kombineret med grill og andre ovn-funktioner.

Varmluft vs. almindelig ovn

Herunder kan du finde en nem tabel til omregning.

Omregning fra varmluft til almindelig ovn:

VarmluftsovnAlmindelig ovn
50 °C 50 °C
70 °C 75 °C
90 °C 100 °C
110 °C
120 °C
125 °C 140 °C
140 °C 155 °C
160 °C 175 °C
180 °C 200 °C
200 °C 220 °C
220 °C 245 °C

Som det fremgår af tabellen, så er varmluftscirkulationen så lille ved de lave temperaturer, at termostaten kan stilles på det samme.

0 réponses

Laisser un commentaire

Participez-vous à la discussion?
N'hésitez pas à contribuer!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.