Salat med gedeost

Forskellige typer salat med gedeost

Salat med gedeost kan varieres på utroligt mange måder. Her på siden kan man finde inspiration til mange forskellige salat-typer. Du kan finde en salat der mætter, få masser af salat-idéer og finde forslag til salat som hovedret, forret og frokostret.

Den mest kendte salat med gedeost, er den franske bistro-klassiker Salade Chevre Chaud. Den må vist også betegnes som noget af en signatur-ret for madlavning med gederullen. Hovedindredienserne i den klassiske ret er salat, gedeost bagt på brød, valnødder og honning. Oversat til dansk betyder ‘Chevre Chaud’ simpelthen ‘varm ged’.

Salade Chevre Chaud serveres på mange caféer rundt om i landet. Retten blev først udbredt på caféer i København. Men sidenhen er utroligt mange andre byer kommet med på Chevre Chaud-bølgen. Enhver provinsby med respekt for sig selv har nu en café der serverer retten. Hvis du aldrig har smagt en salat med gedeost er Salade Chevre Chaud den helt rigtige begyndelse.

Som det fremgår er Chevre Chaud oftest kødfri. Den fyldige gedeost kombineret med de andre ingredienser gør, at man ikke savner kød. Det er en salat der mætter på en god måde. Den kan både serveres som forret, frokostret eller som hovedret til aftensmad.

Bag gedeosten

Et andet bud på en god salat med gedeost er at undlade brødet under osten. Bag gedeost i ovnen, lad den afkøle let og server den på toppen af en salat.

Ingredienserne i salater kan sammensættes efter lige netop din smag. Den lune gratinerede gedeost giver et lille pift på toppen af en salat. Gedeost giver også ekstra fylde, da salat for nogen, ikke mætter i så lang tid.

Mulighederne er endeløse. Men en vinaigrette med honning i passer rigtig godt til denne type salat. Derudover er figner (når de er i sæson), rødbeder, æbler, cherrytomater og nødder altid lækkert i en gedeostesalat.

Bevar gedeosten

Derudover kan man naturligvis vælge at bevare gedeosten som den er. En salat med gedeost, der ikke er bagt i ovnen, bibringer en gedeostesalat noget helt andet. Det kan nok bedst sammenlignes med feta i salat, men er alligevel noget andet.

Som med alt andet ost, er det vigtigt at tage gedeosten ud af køleskabet 30 min. før den skal spises. Når du laver en salat med gedeost, må osten ikke være køleskabskold.

Salat med gedefriskost

Ovenfor har vi listet nogle af mulighederne med den traditionelle gederulle i salat. Opkrifterne kan som nævnt varieres med årstidens grønt og dine favorit-grønsager.

Soignon har mange andre varianter i det danske sortiment. Bl.a. en gedefriskost, som fås naturel eller med smag. Friskosten kan også sagtens skæres i skiver og benyttes i en gedeostsalat. Enten som den er eller bagt i ovnen.

Så variationsmulighederne for en dejlig salat med gedeost er nærmest uendelige. Bare prøv dig frem. Men start med Chevre Chaud – den skal man simpelthen smage!