Galette, opskrift med bacon, rødbeder og gedeost

En galette er en form for tærte minus form! Nej, lad os starte forfra og sofistikere det bare en lille smule.

’Une galette’ er en klassisk, fransk og rustikt udseende tærte. Fyldet kan ligesom madtærten varieres i det uendelige.

Det er altid dygtige Julie Karla, der har kreeret den. Julie bliver bare ved med at frembringe lækkerier. Se alle de opskrifter som Julie står bag.

Det er selvfølgelig mere end oplagt for os at lave franske retter. Fransk gedeost som fyld i en klassisk fransk ret giver bare god mening.

Her får gedeosten følgeskab af bagte rødbeder, karamelliserede løg og sprød bacon. Lidt ricotta er der også i. Det er med andre ord ’une galette’ fyldt med lækkerhed.

Det er langt fra alle danskere der har stiftet bekendtskab med en galette. Men i takt med at bloggere og andre ’foodies’ laver galette-opskrifter, bliver den langsomt mere udbredt.

En galette er i bund og grund en madtærte. Men den har et helt andet udtryk. Man kan nemmere drømme sig til et lille fransk landkøkken med sådan en servering.  

Galetten passer godt til madpakken, skovturen eller bare som helt almindelig aftensmad. Se også vores opskriftskategori med flere tærter med gedeost.

Opskriften på galette får du lige her:

Opskrift på galette med bacon, rødbeder og gedeost


TIDSFORBRUG

Måltidstype: Frokostret, aftensmad, madpakke

Bagetid: 25 + 25 = 50 min.

Personer: 2 – 4

Tilberedning: 30 min.

Sværhedsgrad: Middel

INGREDIENSER

Dej

  • 180 g hvedemel
  • 100 g smør (koldt)
  • ½ tsk salt
  • 2 spsk vand

Fyld

Galette opskrift med gedeost
  • 120 g Soignon økologisk gederulle
  • 100 g bacon i tern
  • 2-3 spsk ricotta
  • Frisk timian
  • 2 rødbeder (mellemstore)
  • Extra jomfru olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • 3 løg/rødløg
  • 2 spsk balsamico

Senneps-vinaigrette

  •  1 tsk Dijon sennep
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • 1 tsk agavesirup
  • 2 tsk olivenolie
  • 2 tsk vand
  • Mixsalat

FREMGANGSMÅDE

Forvarm ovnen til 200 °C (normal ovn).

Start med at blande mel og smør (skær evt. det kolde smør i mindre tern) sammen til ensartet smulder. Tilsæt salt og vand og ælt det hurtigt sammen, til det netop samler sig.

Alternativt kan man bruge en foodprocessor. Blend smør og mel til det hele er små gryn. Hæld smulderet ud på bordet og saml hurtigt dejen med salt og vand.

Tip: En tærtedej/galettedej skal ikke æltes, da den så bliver mere tør efter bagning. Man ’samler’ en galettedej.

Pak dejen ind i husholdningsfilm og stil den til at hvile i køleskabet i minimum 30 minutter. Imens forberedes fyldet.

Skræl rødbederne og skær dem i mindre stykker. Vend dem med olivenolie, salt og peber og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg et par kviste timian ved og bag dem i ovnen i ca. 25 minutter til de er lidt møre. Vend dem gerne undervejs.

Tip: Rødbeder og andre rodfrugter udtørres mere i varmluftsovn, så brug ovnens normale over-under-varme.

Steg bacon sprød på en varm pande og stil det til side. Købte bacontern kan sagtens fungere, men en klump bacon, som man selv skærer af, smager altså bedre.

Skær løgene i skiver og hæld dem på panden med baconfedt. Steg dem ved middelvarme i ca. 15 min., til de er bløde og gyldne. Tilsæt balsamico og lad det karamellisere lidt.

Klargøring af galetten før bagning

Rul dejen ud (brug evt. lidt mel) med en kagerulle til den er flad. Den må gerne sprække lidt i kanten, da det passer godt til det i øvrigt rustikke udtryk, som en galette har.

Smør ricotta på dejen, uden at komme helt ud til kanterne, da de skal bukkes ind over fyldet.

Fordel de bagte rødbeder, den sprødstegne bacon og ca. 2/3-dele af de balsamico-stegte løg ovenpå ricottaen. I den rækkefølge, da baconen ikke skal være øverst, da den allerede er sprødstegt.

Skær ca. 6 tykke skiver af en Soignon økologisk gederulle og fordel dem ovenpå fyldet.

Fold kanterne af dejen forsigtigt indover fyldet, så man stadig kan se det meste af fyldet.

Bag din galette med bacon, rødbeder og gedeost i ca. 25 minutter til kanterne er sprøde og gyldne.

Rør ingredienserne i senneps-vinaigretten sammen, evt. kan det rystes sammen i en sovsejævner.

Skyl salaterne og anret dem i en skål. Tilføj de sidste balsamico-stegte løg og hæld vinaigrette udover.

Servér din galette med bacon, rødbeder og gedeost rygende varm med den grønne salat til.

Gedialt – Bon Appetit!

#gedeostendk #Soignon #gedeost #elskergedeost

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.