Gedeost i ovn er en meget lækker måde at tilberede gedeost på. Når man bager gedeosten i ovnen bliver gedeosten blødere i konsistensen og naturligvis varm og lækker. Du kan finde masser af gedeost-opskrifter her.
Gedeost findes i flere varianter. Den mest kendte er den traditionelle gedeost-rulle med hvidskimmel, som nu også fås i en økologisk variant. Derudover findes en gedefriskost, som også er i rulle men uden hvidskimmel.
Begge disse varianter af gedeost-ruller er lækre, når de bages i ovnen. Den traditionelle gedeost kan bages, så overfladen ændrer sig, hvorimod friskosten stort set bevarer sin form og udseende. Se en præsentation af gedeost.
Gedeost er en fastere ost end en komælksost. Derfor flyder den ikke ud på samme måde som en komælksost, når gedeosten bages i ovnen eller på anden måde opvarmes.
Når gedeost bages i ovnen vil det dufte lidt af den opvarmede gedeost i køkkenet. Gør ligesom når du steger bacon og andre madvarer der afgiver duft ved opvarmning. Gedeosten ændrer en lille smule karakter i smagen ved opvarmning. Nogen bryder sig ikke om den karakteristiske smag som gedeost har, men noget af denne forsvinder, når den bages i ovnen.
Tilberedning af gedeost i ovn
Opvarm ovnen til 180 °C varmluft eller 200 °C i normal ovn med under-over-varme. Som udgangspunkt er bagetiden den samme om du bruger varmluft eller normal over-under-varme. HUSK dog at nedsætte temperaturen med ca. 10 %. Dvs. fra 200 °C i normal ovn til 180 °C i varmluft. Derudover er det vigtigt at vide at alle ovne opfører sig forskelligt. Et godt råd er derfor at prøve dig frem og lære din ovn godt at kende. Du kan finde en tabel til omregning mellem varmluft og over-under-varme her.
Skær gedeosten ud i den tykkelse som du bedst kan lide. Hvis du skærer den ud i stykker af 2-3 cm er bagetiden på gedeost i ovnen 6-8 minutter.
Placer gedeosten på et stykke bagepapir. Dryp med lidt olie og drys med lidt krydderi. Vi anbefaler lidt friskkværnet sort peber eller rosmarin eller timian (frisk krydderurt eller krydderi). Gedeost er i forvejen saltet, så drys ikke salt på, medmindre du er typen der ikke kan få salt nok.
Bagetid: 6-8 minutter ved 200 °C (180 °C i varmluftsovn)
Brug en spatel til at tage gedeosten ud af ovnen, når den er færdigbagt. Server den straks sammen med dit valgte tilbehør. Der findes så mange lækre forretter med gedeost.
Vi kan eksempelvis anbefale at servere bagt gedeost til en salat. Opskriften på denne salat Chevre Chaud, hvor gedeost er bagt i ovnen på et lille stykke brød, er meget lækker. Denne franske salat-klassiker betyder helt enkelt salat med ’varm ged’. Gedeosten anrettes oftest med honning og valnødder i en (ægte) salat Chevre Chaud.
Når du tilbereder gedeost i ovn er det oplagt at lave lækre gedeost-tapas. Prøv eksempelvis Bruschetta med gedeost og sweet potato eller en af de andre bruschettaer.
Du kan også bage gedeost i ovnen som en del af en større ret. Prøv denne tærte med gedeost og spinat , hvid pizza med gedeost og honning eller mange andre måder at tilberede gedeosten på.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!