Omelet med fyld af gedeost

Fransk med fransk på

Hvad er mere oplagt end en fransk omelet med fyld af Soignon gedeost?

Franskmændene er verdensberømte for deres evner til at lave en lækker omelet med fyld. Franskmændene er også verdensberømte for gedeost, hvor Soignon er det største mærke.

De to ting kombineres i denne ret, som endnu en gang er fremtryllet af Julie Karla. Som i alle andre af Julies kreationer er retten med den økologiske gederulle.

I denne franske omelet med fyld af gedeost er der desuden karamelliserede løg på toppen.

Faste læsere af bloggen, kan ikke være i tvivl om, at Gedeosten.dk længe har samarbejdet med bloggeren Julie Karla. Udover denne franske omelet med fyld af gedeost, kommer der yderligere to opskrifter inden jul. I kan godt glæde jer!

En omelet er ikke bare sammenpiskede æg med lidt ost. I hvert fald ikke for franskmændene. Der findes nemlig hele kogebøger i Frankrig, som udelukkede har opskrifter med forskellige typer af omelet med fyld.

I denne lækre omelet består fyldet af skiver af Soignon gederulle. Derudover er der lidt grønkål i æggeblandingen og balsamico-glaserede løg på toppen. Om en omelet er en kunstart eller en simpel æggepandekage, er helt op til dig. Uanset hvad, så er opskriften simpel og lækker, og den serveres lige her.

Som med langt de fleste æggeretter, er det afgørende at man ikke steger en omelet ved for høj varme. Så bliver den mørkebrun, tør og kedelig. En god omelet er gul, silkeblød og lækker.

BRUN , TØR OG KEDELIG

GUL, SILKEBLØD OG LÆKKER 

For at lave en god omelet er det vigtigt at have:

  • En slip-let-pande
  • En god spatel
  • Smør
  • En god ost
  • Tålmodighed

Opskrift på fransk omelet med fyld

TIDSFORBRUG

Måltidstype: Morgenmad, frokostret

Bagetid:

Personer: 1

Tilberedning: 30 min. (de karamelliserede løg kan passe sig selv det meste af tiden)

Sværhedsgrad: Let/middel

INGREDIENSER

Opskrift på omelet med fyld

Balsamico-karamelliserede løg (denne portion er ikke kun til denne ret)

  • 3 løg (rødløg eller alm. løg)
  • 2 spsk Extra jomfru olivenolie
  • 1 spsk god balsamico
  • 1 tsk agavesirup (el. honning)

Omelet

  • 50 g. økologisk Soignon gederulle (3 skiver)
  • 3 æg
  • 1 håndfuld finthakket grønkål
  • 1 spsk Extra jomfru olivenolie
  • 1 stor tsk smør
  • Salt
  • Friskkværnet peber

FREMGANGSMÅDE

Begynd med de balsamico-karamelliserede løg.

Bemærk: De angivne mængder passer ikke kun til én omelet. Men når man er i gang, kan man ligeså godt lave lidt ekstra. Måske til en omelet en anden dag, til salat, sandwich, bruschetta, et stykke smørrebrød eller til et ostebord. Disse lækre karamelliserede løg kan bruges som tilbehør til ufatteligt mange retter.

Halvér løgene på midten og skær derefter hver halvdel ud i 3-4 både (afhængig af løgets størrelse). Løgene skal steges på en pande med lidt olivenolie ved middelvarme i ca. 15 min. Rør lidt rundt i dem og tilsæt balsamico og agavesirup, når løgene er dejligt bløde. Skru op til høj varme og rør rundt i nogle minutter indtil løgene har absorberet væsken.

På en lille slip-let-pande tilsættes olivenolie og finthakket grønkål. Rør lidt rundt og lad grønkålen falde lidt sammen ved middel varme.

Pisk de 3 æg godt sammen med et piskeris eller en gaffel, så der piskes lidt luft ind i æggemassen. Tilsæt lidt salt og friskkværnet peber.

Tilberedningen af omeletten

Smelt smør på panden med grønkål og jævn det derefter ud til et jævnt lag (stadig middel varme). Hæld æggemassen på panden og sørg for at våge over din omelet hele tiden, mens den er på panden.

Det er vigtigt at panden ikke er for varm. En omelet skal steges i meget kort tid. Det tager kun omtrent 3 minutter på middelvarme, så er den færdig. Så giv omeletten den tid og opmærksomhed den fortjener, det betaler sig.

Der er flere forskellige metoder til stegningen.

Der kan godt røres i en omelet, men kun i starten. Vip panden og fordel på den måde den resterende flydende æggemasse i de huller der opstår. Når der ikke er mere tyndflydende æg, skal man stoppe med at røre. Alternativt  kan man nøjes med at skubbe æggemassen forsigtigt udefra og ind mod midten hele vejen rundt.

Sørg for at få løsnet kanterne, når æggemassen begynder at sætte sig. En siliconespatel fungerer godt eller en dejskraber i plastic (ikke gummi – det smelter på panden).

Tag panden op og ryst den forsigtigt frem og tilbage, for at se om den slipper helt (ligesom med pandekager). Når der ikke er mere tyndtflydende væde i overfladen, er den klar. Den skal IKKE steges tør. Æggemassen skal ’sætte sig’ helt, men ikke mere end det.

Skær 3 skiver af en Soignon økologisk gederulle og læg dem på omeletten. Det fine ved en omelet er, at den ene side nu foldes ind over den anden. Det får den til at se elegant og indbydende ud.

En omelet adskiller sig fra en æggekager, da æggekager oftes steges (ved højere temperatur) på begge sider.

Flyt omeletten med fyld over på en tallerken og drys med salt og friskkværnet peber.

Pynt til sidst omeletten med de balsamico-karamelliserede løg.

Server din omelet med fyld af gedeost evt. med groft brød/rugbrød og smør til.

Gedialt – Bon Appetit!

#gedeostendk #Soignon #gedeost #elskergedeost

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.