Croque Monsieur/Croque Madame er groft sagt en toast med masser af ost og i Croque Madame-opskriften med et spejlæg på toppen.

Men den er meget mere end det. Især hvis den er lavet med godt brød, Dijon sennep, Mornaysauce, god skinke, fransk gedeost, smørstegt og med revet Gruyere. Til dem der lyster, serveres den med et spejlæg på toppen.

En Croque Monsieur/Croque Madame opskrift har stået på vores ønskeliste længe. For hvad er mere fristende end at kombinere fransk gedeost, i form af Soignon økologisk gederulle, og en fransk klassisk toast.

Nu er opskriften her og den skuffer bestemt ikke.

Det er altid inspirerende Julie Karla, der står bag opskriften. Du kan finde en oversigt over alle Julie’s andre kreationer her.

Det er ikke ligefrem en slankeret, men nogle gange så må man godt. Vores Croque Monsieur/Croque Madame-opskrift er både snasket og elegant. Den kan derfor være oplagt både som en luksus-frokost/brunch eller hvis man har lidt tømmermænd.

Når Croque Monsieur er ’lagt sammen’, steges den i smør på panden og dernæst bages den færdig i ovnen. Perfekt timing, da det giver mulighed for lige at spejle et æg imens og forvandle din Croque Monsieur til en Croque Madame.

God fornøjelse!

Opskrift på Croque Madame / Croque Monsieur med gedeost

TIDSFORBRUG

Måltidstype: Morgenmad, brunch, frokost

Bagetid: 2 – 5 min. (på grillfunktion)

Personer: 2

Tilberedning: 25 min.

Sværhedsgrad: Let/Middel

INGREDIENSER

  • 140 g Soignon økologisk gederulle
  • 4 store skiver godt brød (surdejsbrød el. ciabatta)
  • 1 spsk Dijon sennep
  • 80 g god landskinke
  • Smør til stegning
  • 2 æg (udelades hvis Croque Monsieur)

Mornaysauce

  • 20 g smør
  • 20 g hvedemel
  • 2 ½ dl mælk
  • 40 g revet Gruyere ost (andre ostetyper kan også bruges)
  • Fintrevet muskatnød
  • Salt

FREMGANGSMÅDE

Begynd med at tilberede den hjemmelavede mornaysauce.

Smelt smør i en kasserolle og tilsæt mel. Pisk godt rundt og tilsæt mælken gradvis imens saucen langsomt tykner. Pisk godt og grundigt, så der ikke kommer klumper.

Når saucen har en god konsistens, tilsættes den revne ost. Når der tilsættes ost, er det korrekte navn ’pludselig’ – mornaysauce.

Gruyere er at foretrække, men andre ostetyper kan også sagtens fungere, hvis man ikke lige kan finde Gruyere. Eksempelvis Emmentaler, Parmigiano Reggiano, Grana Padano eller andre hårde oste.

Den børnevenlige variant af mornaysauce er med revet mozzarella.

Smag din mornaysauce til med salt og evt. revet muskatnød.

Lad den stå på lav varme på komfuret og holde sig varm, mens du klargør de øvrige elementer til din Croque Monsieur/Croque Madame.

Forskel på bechamelsauce og mornaysauce

Som nævnt ovenfor så er der meget lidt forskel på bechamelsauce og mornaysauce. Det er den revne ost der gør forskellen.

Bechamelsauce er en af de oprindelige 5 franske grundsaucer. Bechamelsauce er en lys opbagt sauce, der består af smør, mel og mælk.

Man kan som navnet antyder, tilsætte forskellige ting til ’grundsaucen’ bechamel. Tilsættes ost, bliver det til mornaysauce.

Mornaysauce = bechamelsauce med ost.

Du må altså gerne kalde den opbagte sauce med ost, som du hælder i lasagne for bechamelsauce. For det er det også. Men da du har tilsat ost, er det helt korrekte navn en mornaysauce.

Nogen mener også, at der skal tilsættes en æggeblomme i en rigtig mornaysauce. Æggeblommen giver en mere cremet konsistens, men den er ikke strengt nødvendig.

Mornaysauce bruges især til lasagne og andre ovnretter der skal gratineres.

Tilbage til Croque Madame-opskriften.

Toast på pande (210) – toast i ovn (260)

Tænd ovnen på grillfunktion 300 – 350 °C.

Smør et tyndt lag Dijon sennep på brødskiverne. Fordel skinken på 2 af brødskiverne.

Skær 6-8 skiver Soignon økologisk gederulle og læg dem ovenpå. Slut af med de 2 sidste brødskiver.

Opvarm en stor pande med en god klat smør. Steg dine Croque Madame på begge sider. Tilsæt evt. lidt mere smør, når de vendes.

Placér dem i et ovnfast fad beklædt med bagepapir.

Pisk mornay-saucen op, og hæld den over de 2 franske toast. Afslut med fintrevet Gruyere-ost.

Bag dem færdig på ovnens grillfunktion, med et vågent øje. De skal være gyldne, men pas på de ikke brænder på – det går hurtigt.

Imens de 2 franske toast er i ovnen, steges 2 spejlæg på panden. Hvis man foretrækker Croque Monsieur udelades spejlæggene.

Anret de 2 Croque Monsieur på en tallerken og placer et spejlæg ovenpå. Vupti – Croque Madame.

Drys øverst med karse eller brøndkarse og servér den varm. Drys evt. med chili, hvis der skal være ekstra bid.  

Gedialt – Bon Appetit!

#gedeostendk #Soignon #gedeost #elskergedeost

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.