Denne uges opskrift er et ‘sødt flettet net’. Nærmere bestemt et bagt net af butterdej med gedeost, æbler og honning. Hvis man ikke er uddannet i fletninger, kan man godt sno sig udenom.
Det er en appetizer til den lidt søde tand eller et varmt og friskt indslag til ostebordet.
Butterdej er lidt lækkert. Sprødt og delikat og velegnet når maden lige skal have lidt ekstra kærlighed (læs smør). Butterdej er også velegnet som bund i visse tærter eller generelt til at indbage kød og grøntsager i. Prøv også disse herlige butterdejssnacks med gedeost og karamelliserede løg.
I denne kombination med de syrlige æbler, den friske gedeost og den søde ahornsirup er det en helhedsoplevelse for alle sanserne.
Som nævnt øverst er det et flettet net af butterdej. Det er faktisk ikke så svært at flette. Start i et hjørne og læg én strimmel i hver retning let overlappende. Læg dernæst én mere i hver retning, hvor man gør det modsatte af den forrige strimmel. Dvs. hvis den første lodrette lå over den første vandrette strimmel, skal den næste lodrette ligge under osv. Man bevæger sig således diagonalt fra et hjørne til det andet, mens man lægger én i hver retning hver gang.
Nok om fletningskunst. Man kan også bare rulle butterdejen ud og bage den. Pynten ovenpå skal nok gøre den flot og appetitlig uanset hvad. Husk at prikke huller med en gaffel, så butterdejen ikke svulmer op. Læs mere om brugen af butterdej i Den store guide til madtærter 2018.
Opskriften på butterdej med gedeost, æbler og ahornsirup får du lige her:
Opskrift på butterdej med gedeost, æbler og ahornsirup
TIDSFORBRUG
Måltidstype: Snack, appetizer, ostebordet
Bagetid: 25 + 5 = 30 min.
Personer: 4
Tilberedning: 30 min.
Sværhedsgrad: Middel
INGREDIENSER
- 5 * 25 g Soignon gedefriskost med smag
- 1 pakke butterdej
- 2 æbler
- 4 spsk ahornsirup
- 1 æggeblomme
- Herbes de Provence
- Salt og peber
FREMGANGSMÅDE
Forvarm ovnen til 160 °C (varmluft). Find en tabel til omregning her.
Rul butterdejen ud, så den er tynd og jævn (eller pak den ud). Skær den dernæst ud i 1 cm brede strimler. Hvis man er vant til at flette ting, kan strimlerne arrangeres som et flettet net. Alternativt kan man bare lægge nogle strimler med lidt afstand imellem og placere andre på den modsatte led. Så man får et uflettet net. Hvis strimlerne af butterdej er uoverskueligt, kan man også blot rulle butterdejen ud til et rektangel på ca. 25 * 15 cm.
Uanset metode, så placeres butterdejen herefter på en bageplade med bagepapir.
Pisk æggeblommen med lidt vand og pensl butterdejen jævnt med blandingen. Drys med lidt Herbes de Provence og bag butterdejen i 25 minutter ved 160 °C. Den skal være gylden og se bagt ud.
Tag kernehuset ud af æblerne med en kernehusudstikker. Hvis du ikke har sådan en, så kan en skrællekniv også fungere. Men pas på håndfladen.
Skær æblerne i tynde fine ringe, så ringene har et hul i midten. Læg skiverne på en bageplade med bagepapir og pensl skiverne med 2 spsk ahirnsirup (De 2 andre spiseskefulde ahornsirup skal bruges senere).
Put æbleskiverne i ovnen og bag dem sammen med butterdejen i de sidste 10 minutter.
Lad butterdejen og æblerne nedkøle nogle få minutter. Skru ovnen op på grill-funktion.
Når du kan røre ved æblerne placeres 4 – 6 skiver ovenpå hinanden i små overlappende cirkler, så man kan overdække hullerne fra kernehuset på den forrige skive. Cirklerne skal være lidt større end skiverne af gedefriskost. Placer dem rundt omkring på butterdejen.
Placer en skive af Soignon gedefriskost ovenpå æbleskiverne. Pynt evt. med en lille æble-snirkel på toppen.
I vores Convenience-udgave med 6 * 25 gram gedefriskost er der 2 skiver naturel, 2 skiver med hvidløg/urter og 2 skiver med peber. Alle skiverne kan fungere, men vores favorit var faktisk naturel. Du kan også finde gedefriskost naturel i en ‘normal’-udgave som rulle, hvor du selv kan skære et passende antal skiver.
Grill butterdejen med gedeost og æbler i max. 5 minutter i ovnen på grill-funktion. Hold øje med den!
Så snart butterdejen med gedeost og æbler tages ud af ovnen, stænkes med de 2 resterende spiseskefulde ahornsirup og lidt salt og friskkværnet peber.
Server den varm på eksempelvis ostebordet eller som en lille snack eller appetizer.
Gedialt – Bon Appetit!
#gedeostendk #Soignon #gedeost #elskergedeost
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!