I denne uge bringer vi opskriften på en skøn moussaka med aubergine, kartofler, mornaysauce og gedeostskiver.
Denne Moussaka-opskrift er med de helt klassiske ingredienser og med en pikant tilføjelse af Soignon økologisk gedeost på toppen.
Moussaka med kartofler og aubergine er en de allermest populære retter fra det græske køkken. Servér den med en god græsk salat med feta og oliven, så er der ikke et øje tørt.
Hvis en servering med aubergine skal være rigtig god, skal den tilberedes med gavmilde mængder af god olie og salt. Så er det til gengæld også en toplækker ingrediens, i særdeleshed i en moussaka-opskrift.
Man kan ’faktisk’ godt lave moussaka uden aubergine, men det giver ikke mening hos redaktøren at gå ned af den vej. Man kan også lave moussaka uden kartofler, men så skal der med garanti skrues gevaldigt op for mængden af aubergine.
Det er altid dygtige Julie Karla, der her har fusioneret det græske køkken med den franske gedeost. Kig nærmere på flere af Julie’s opskrifter.
Det er en tretrinsraket, hvor kartofler først forbages, dernæst tilsættes auberginerne til fadet og endelig kødsauce og mornaysauce.
Det er gedialt, at man kan putte tingene i ovnen løbende. Så fylder de heller ikke på køkkenbordet.
Skær kartofler og løg – ind i ovnen med dem.
Påbegynd kødsauce og forbered aubergine – ind i ovnen med (dem) auberginerne.
Færdiggør kødsauce og lav mornaysauce – smæk det ovenpå og færdigbag! Husk gedeost!
SMART!
Lav en græsk salat og servér din moussaka med aubergine, kartofler og gedeost rygende varm!
Opskrift på Moussaka med aubergine, kartofler og gedeost
TIDSFORBRUG
Måltidstype: Aftensmad
Bagetid: 20 + 20 + 25 min. = 1 time og 5 min.
Personer: 4 – 6
Tilberedning: 30 min.
Sværhedsgrad: Let/middel
INGREDIENSER
- 180 g Soignon økologisk gederulle
- 4 mellemstore kartofler
- 2 skalotteløg
- 2 rosmarin-kviste
- 1 stor aubergine
- Extra jomfru olivenolie
- Flagesalt
Kødsauce
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- Extra jomfru olivenolie
- 400 g hakket oksekød
- 1 tsk kanel
- 2 tsk timian
- 2 tsk oregano
- 1 tsk spidskommen
- Flagesalt
- 1 tsk agavesirup
- 3 dl tomatpassata
Mornaysauce
- 100 g smør
- 100 g hvedemel
- 7,5 dl mælk
- 100 g parmesanost (Parmigiano Reggiano el. Grana Padano)
- 1 knivspids muskatnød
FREMGANGSMÅDE
Tænd din ovn på 200 °C (alm. ovn). Find en tabel til omregning til varmluft.
Skær kartofler og løg i tynde skiver. Brug evt. et mandolinjern. Placer dem i et ovnfast fad og giv dem et nænsomt dryp god olivenolie og ligeledes et godt drys flagesalt.
Hak den friske rosmarin og drys halvdelen ovenpå. Sæt fadet i ovnen og forbag kartofler og løg i ca. 20 min.
Pil og hak løg og hvidløg og steg det på en pande i lidt olivenolie. Lad det stege nogle minutter til løget er gyldent.
Skru lidt op for blusset og tilsæt det hakkede oksekød. Brun det af og tilsæt derefter alle krydderierne (kanel, timian, oregano, spidskommen og salt).
Tilsæt agavesirup og tomatpassata og lad kødsaucen simre i ca. 5 minutter. Det er meningen at kødsaucen skal være ’tyk’, da det forhindrer at lagene flyder sammen under bagning.
Skær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver og placer dem i et jævnt lag ovenpå de forbagte kartofler. Igen drysses der med et nænsomt dryp god olivenolie og ligeledes et godt drys flagesalt, samt det sidste af den hakkede rosmarin. Mellembag kartofler og aubergine i yderligere 20 min. 😊
Tilføj hjemmelavet mornaysauce
I mellemtiden laves ostesaucen (mornaysaucen). Smelt smør i en gryde og tilsæt melet når smøret er smeltet og pisk godt. Tlisæt mælken lidt ad gangen og fortsæt med at piske, så din bechamelsauce ikke klumper.
Riv parmesanost fra et helt stykke Parmigiano Reggiano el. Grana Padano og tilsæt det til bechamelsaucen, når den har den rette konsistens. Vupti – hjemmelavet mornaysauce. Smag til med flagesalt, friskkværnet peber og lidt muskatnød.
Bechamelsauce + Parmigiano Reggiano / Grana Padano = Mornaysauce
Hæld ca. 1 dl af mornaysaucen i kødsaucen og fordel den dernæst ovenpå de forbagte kartofler, løg og aubergine.
Fordel til sidst forsigtigt den resterende mornaysauce ovenpå kødsaucen, så ostesaucen danner et hvidt løg øverst på moussaka’en med kartofler i bunden.
Skær en Soignon økologisk gederulle i 12 – 14 tynde skiver. Fordel den rundt omkring på mornaysaucen og kværn til sidst med lidt peber.
Færdigbag din moussaka med aubergine, kartofler og gedeost i ca. 25 min. til den er flot gylden.
Gedialt – Bon Appetit!
#gedeostendk #Soignon #gedeost #elskergedeost
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!