Chevre Chaud – fransk salat med gedeost
Introduktion til Chevre Chaud-salaten
Engang var salat kun tilbehør. Men idag er salat i meget højere grad også et selvstændigt måltid.
En salat skal selvfølgelig være frisk, lækker og smagfuld. Men den skal også mætte, for at kunne udgøre et måltid.
Idag har alle caféer med respekt for sig selv, flere forskellige måltidssalater på deres ménukort. Næsten alle kender en Cæsar Salat, men der findes også mange andre lækre måltidssalater.
En af de allermest populære er den franske bistro-klassiker Chevre Chaud salat. Eller blot Chevre Chaud.
Det franske ‘chevre’ betyder ged på dansk og chaud betyder ‘varm’. Med andre ord er det en salat med varm ged(-eost).
Gedeosten er den klassiske gederulle, som er skåret i skiver og placeret på en skive godt brød.
Chevre Chaud – hvilken type brød?
I Frankrig bruger man naturligvis baguette. Men I Danmark har vi heldigvis så mange lækre brødtyper, så man kan sagtens bruge andet end et fransk baguette.
En Chevre Chaud med lækkert surdejsbrød har redaktøren gode erfaringer med.
Generelt må der gerne være skorpe og lufthuller. Så et ciabatta kan også sagtens fungere som brødet under gedeosten i en god Chevre Chaud salat.
Det fungerer godt, hvis man lige varmer brødet lidt i ovnen først, så det bliver lidt sprødt. Derefter skal brødet med skiver af gedeost igen i ovnen, indtil gedeostens midte bliver varm og cremet.
De ‘grønne’ elementer i en Chevre Chaud
Efter let afkøling anrettes ‘den varme ged’ på en god salat. Helt klassisk på en grøn salat, men man kan sagtens suplere med andre grøntsager, frugter og bær.
I vores klassiske version af den franske salat Chevre Chaud er der eksempelvis tilsat cherrytomater og æbler.
Derudoer består den lækre franske salat altid af valnødder og honning.
Smagsindtryk og behovstilfredsstillelse
Chervre Chaud er populær fordi den opfylder alle de ting en salat skal være. Salaten er nemlig frisk, lækker og smagfuld – og så mætter en Chevre Chaud.
Brød med varm gedeost komplimenteres bare rigtig godt af den søde honning, de knasende valnødder og den friske salat.
Chevre Chaud opfylder kort sagt alle de behov, man har til et måltid. Udover at blive mæt får man forskellige smagsindtryk (sød, bitter, salt) og man tygger på mange forskellige konsistenser. Men vigtigt at alt – salaten smager forrygende!
Chevre Chaud er oplagt som en let frokostret, men kan også sagtens fungere som forret, hovedret eller som en lille tapas-ret.
Vores allerbedste opskrift på klassisk Chevre Chaud salat kommer lige her.
Chervre Chaud er total verdensklasse!