Strata - æggekage med brød, tomater og gedeost

NY VIDEO-OPSKRIFT

Strata er en ret der stammer fra det amerikanske køkken. Det er en variant af en såkaldt ‘casserole’. Det vil sige en ret, hvor alle ingredienser hældes i et ovnfast fad og bages i ovnen.

En strata kan defor bedst betegnes som æggekagens amerikanske fætter. De tre primære ingredienser i en strata er nemlig æg, ost og brød. Den primære forskel fra en dansk æggekage er altså, at der er brød i. Brødet giver ekstra fylde til retten.

Samtidig er det godt mod madspild, som et alternativ, for at bruge gammelt brød.

Derudover kan fyldet varieres, men god ost er svært at undvære. I denne variant er det den pikante friske gedeost. Derudover tilsættes blandt andet cherrytomater og frisk basilikum til at balancere retten.

Da strata er en ukendt ret for langt de fleste, kan du finde en kort video af tilberedningen herunder. Det er Tasty, der har lavet denne fine video, som vi har fået lov til at bruge.

Til gengæld er strata optimalt at servere til eksempelvis brunch-gæster, da man kan forberede retten på forhånd. I stedet for at stå og lave røræg mens gæsterne ankommer, kan strate’en passe sig selv i ovnen op til serveringen.

Strata er en ret der kræver lidt forberedelse, da brødet skal blødes op i æggemassen. Brødet har godt af at stå og trække et par timer.

Man kan faktisk klargøre strataen dagen før og opbevare den i køleskabet. Tag den ud af køleskabet 30 min. før tilberedning.

Er du vild med at undgå madspild, så er strata en dejlig ret. Brødrester og andre rester af grøntsager kan nemt proppes i.

Denne variant er vegetarisk, men bacon eller andre kødtyper kan nemt indgå som tilbehør eller fyld.

Opskriften på strata (æggekage med brød) med tomater og gedeost, får du lige her:

Opskrift på strata – æggekage med brød, tomater og gedeost


TIDSFORBRUG

Måltidstype: Frokostret, brunchret

Bagetid: 35 min.

Personer: 4 – 8

Tilberedning: 10 min.

Sværhedsgrad: Let

INGREDIENSER

  • 125 g. Soignon gedefriskost naturel
  • 10 æg (L)
  • 1,25 dl mælk
  • 4 skiver lyst brød (daggammelt, skåret i grove tern)
  • 400 g cherrytomater
  • Ca. 400 g kikærter i vand (drænet og skyllet)
  • En håndfuld frisk basilikum (ca. 10 gram)
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • Extra jomfru olivenolie

FREMGANGSMÅDE

Start med at skære det daggamle brød i grove tern. Det kan være hvidt brød, men et fuldkornsbrød af en slags fungerer også godt.

Pisk æg sammen med mælk, salt og peber i en stor skål.

Hæld derefter brødternene deri og rør rundt til brødet er dækket. Stil skålen til side og lad den trække, gerne i et par timer eller natten over i køleskabet.

Forvarm ovnen til 170 °C (varmluft).

Tag æg- og brødblandingen ud af køleskabet og rør lidt rundt i blandingen.

Dræn kikærterne og skyl dem. Skyl også basilikum og tomater og skær dem i halve. Hak basilikum groft.

Tilsæt tomater, kikærter, basilikum og smuldr en rulle Soignon gedefriskost ned i blandingen.

Sæt en pande over og fordel olivenolie rundt, også op langs siderne. Lad blusset være på middelvarme og hæld hele blandingen derpå. Lad den stege kort og sæt derefter panden i ovnen. Bag strataen med tomater og gedeost i ca. 35 minutter til den er gyldenbrun og fast.

Lad den køle let af i ca. 15 minutter og løsn forsigtigt kanterne. Vend den derefter ud på et skærebræt og igen over på et fad. Den kan også serveres i panden, men husk at håndtaget er varmt længe.

Server din strata som den varme ret til brunch (ca. 8 personer) eller som en frokostret (3-4 personer) med rugbrød og smør til. Pynt evt. med purløg eller syltede rødløg.

Gedialt – Bon Appetit!

#gedeostendk #Soignon #gedeost #elskergedeost

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.